آفریقا

افریقا

5
(2)

قاره افریقا

قاره سر سبز و زیبای افریقا با جلوه ها و مناظر خارق العاده و آب و هوای گرم و مرطوب خود شناخته شده است. این در حالی است که افریقا قاره ای بسیار پهناور است که 54 کشور مختلف را در دل خود جای داده است. این قاره از شمال به دریای مدیترانه ختم می شود، از سمت شمال شرق به کانال سوئز و دریای سرخ می رسد و از شرق به خلیج عدن می رسد.

 همچنین قاره افریقا با اقیانوس هند از جنوب شرق و با اقیانوس اطلس در غرب هم مرز است. همین باعث شده تا اغلب کشورهای افریقایی تحت تاثیر آب و هوای مرطوب اقیانوسی باشند.

پس از آسیا که بزرگترین قاره جهان است و امریکا ، قاره افریقا با مساحت 30.221.532 کیلومتر مربع سومین قاره پهناور این گیتی است و در مجموع حدود 20 درصد از تمامی خشکی های این کره خاکی را به خود اختصاص داده است. قاره افریقا از بالا ساختاری هلالی شکل دارد به طوری که عرض 8000 کیلومتری و طولی 7400 کیلومتری دارد.  جمعیت ساکن در این قاره نیز بالغ بر یک میلیارد نفر، یعنی حدود یک هفتم جمعیت جهان را شامل می شود.

رد شدن خط استوا از مرکز این قاره باعث شده تا افریقا دارای اقلیم های خاص و منحصر به فردی باشد و در دو قسمت معتدله شمالی و معتدله جنوبی امتداد بیابد. در قاره افریقا دارای دو نیمه گرم و خشک و گرم و مرطوب است. آب و هوای خاص این قاره به شکلی است که نه تنها بارش های منظم ندارد بلکه ساختارهای کوهستانی و ارتفاعات سرد و برفی در آن وجود ندارد و همین موضوع باعث می شود تا سیستمی طبیعی برای معتدل شدن اقلیم افریقا وجود نداشته باشد ، البته به غیر از سواحل که نسیم های مختلف کمی اعتدال دهنده هوا می شود.

افریقا مرکزی به شکلی است که نیمی از سال هوا به شدت بارانی و مرطوب می شود و در نیم دسگر هوا خشک و بی آب و علف می شود که این شرایط باعث می شود زندگی برای انسان و حتی جانوران مختلف تحت تاثیرات محیطی زیادی باشد زیرا طبیعت این نواحی دو فصل است..

به عقیده برخی از کارشناسان و صاحب نظرین افریقا قدیمی ترین قاره ای است که بشر در آن سکونت داشته است زیرا برخی از کارشناسان که عمدتا اروپایی هستند گمانه زنی هایی را درباره ماهیت صحرای اتیوپی در جنوب افریقا داشته اند که به بیش از دو هزار سال قبل می رسد.

بر خلاف بسیاری از تفکرات رایج درباره ماهیت قاره افریقا که آن را اغلب با خصوصیات یکسان توصیف می کنند اما قاره افریقا یکی از متنوع ترین و پیچیده ترین خشکی های جهان است. در این قاره 54 کشور با تنوع زیستی، بومی و بخصوص فرهنگی مختلف زندگی می کنند. هر یک از کشورهای موجود در این قاره کاملا از دیگر کشورها منحصر به فرد بوده و متفاوت می باشند.

این قاره تحت تاثیر دو دریای سرخ و دریای مدیترانه و دو اقیانوس اطلس و هند و خلیج عدن می باشد که هر یک دارای شرایط خاص خود می باشند.

تعمیم قاره افریقا به یک کشور چیزی شبیه تفسیر یک میوه به تمامی میوه ها است. کشورهای افریقایی سال ها در رنج استعمار کشورهای مختلف بخصوص امریکایی و اروپایی بوده اند و این موضوع باعث از هم گسیختگی و تنوع فرهنگی و رفتاری در این کشورها شده است. بسیاری از مردم این کشورها  حتی به یک زبان واحد نیز سخن نمی گویند و گاها دیده می شود که در یک کشور چندین زبان وجود دارد. حتی در زمان سفر به این قاره به خوبی متوجه خواهید شد که در هر چند کیلومتر با یک فرهنگ و آداب و رسوم خاص مواجه خواهید شد، حتی نوع پخت و پز و فرهنگ رفتار و معاشرت مردم افریقا را در یک کشور نمی توان به راحتی توصیف  کرد.

مناطق مختلف افریقا

برای درک و شناخت بهتر قاره افریقا می توان این قاره را به شش قسمت تقسیم کرد که عبارتند از:

  • افریقا شمالی

در این قسمت از افریقا که به کناره های جنوبی دریای مدیترانه و مرز سواحل اقیانوس اطلس در شمال غربی ختم می شود کشورهای الجرایز، مصر، لیبی، مراکش، تونس و صحرای غربی قرار دارند. عمده جاذبه های گردشگری این مناطق را می توان آب و هوای عالی، مناظر بی نظیر و سواحل منحصر به فرد آنها دانست.

  • افریقا ساحلی

در این قسمت از قاره افریقا که به نیمه جنوبی صحرای افریق و سواحل آن ختم می شود کشورهای چاد، مالی، موریتانی، نیجر و سودان قرار دارند.

  • افریقا غربی

کشورهایی که در سواحل اقیانوس اطلس قرار دارند در این منطقه واقع شده اند که عبارتند از: بنین، بورکینافاسو، کیپ ورد، ساحل عاج، گامبیا، غنا، گینه، گینه بیسائو، لیبریا، نیجریه، سنگال، سیرالئون، توگو

  • افریقا مرکزی

کشوری مرکزی افریقا عبارتند از آنگولا، کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری کنگو، جمهوری دموکراتیک کنگو، گینه استوایی، گابن، سائو تومه و پرینسیپ و سودان جنوبی

  • افریقا شرقی

در این منطقه از افرریقا که به زادگاه انسان نیز به عقیده برخی از کارشناسان شناخته می شود کشورهای کناره دریای سرخ و اقیانوس هند واقع شده اند که عبارتند از: بروندی، کومور، جیبوتی، اریتره، اتیوپی، کنیا، ماداگاسکار، موریس، رواندا، سیشل، سومالی، تانزانیا و اوگاندا که البته برخی از این کشورها ساحل نداشته و در خشکی محصور شده اند.

  • افریقا جنوبی

در جنوب افریقا کشورهای بوتسوانا، لسوتو، مالاوی، موزامبیک، نامیبیا، آفریقای جنوبی، سوازیلند، زامبیا و زیمبابوه واقع شده اند.

جاذبه های گردشگری افریقا

کمتر کسی را می توان پیدا کرد که از طبیعت و دیدنی های افریقا اطلاعات کمی داشته باشد. این قاره اط نظر جاذبه های طبیعی فوق العاده است .

پایتخت غنا شهر آکرا یکی از دیدنی ترین پایتخت های غرب افریقا و آدیس آبابا پایتخت اتیوپی نیز شهری فوق العاده است که بسیاری از سازمان های غیر دولتی و اتحادیه افریقا را در دل خود جای داده است. قاهره مصر بزرگترین شهر افریقا، کیپ تاوان شهر نمادین افریقا جنوبی، داکار پایتخت جذاب سنگال، ژوهانسبورگ مرکز مالی و تجاری افریقا و بزرگترین شهر افریقا جنوبی، لوآندا مرکز انگولا و با تاریخ رنسانس بسیار غنی، شهر مراکش در کشور مراکش با دیدنی های مدرن و تاریخی بی شمار و استان نایروبی به عنوان پایتخت کنیا و بزرگترین شهر مرکزی افریقا و خانه مقر بیرونی سازمان ملل و بسیاری دیگر از شهرهای مهم افریقا شهرتی جهانی دارند.

از جاذبه های اصلی این قاره می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گورستان جیزه در کشور مصر Giza Necropolis (Egypt)
  • پارک ملی سِرنگِتی در کشور تانزانیا Serengeti National Park (Tanzania)
  • آبشارهای ویکتوریا در کشور زامبیا و زیمبابوه – Victoria Falls (Zambia & Zimbabwe)
  • پارک ملی ماسای مارا در کشور کنیا – Masai Mara National Reserve (Kenya)
  • کیپ تاون در کشور آفریقای جنوبی – Cape Town (South Africa)
  • منطقه حفاظت شده نگورونگورو در کشور تانزانیا – Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)
  • شهر اقصر مصر – Luxor (Egypt)
  • پارک ملی کروگر در کشور آفریقای جنوبی Kruger National Park (South Africa)
  • پارک ملی بویندی در کشور اوگاندا – Bwindi Impenetrable National Park (Uganda)
  • اهرام سه گانه مصر – Egyptian Pyramids
  • دهکده سیدی بوسعید- Sidi Boussaid( Town in Algeria)
  • شهر جنه – (Town in Mali ) Djenné
  • صحرای بزرگ آفریقا – Sahara

البته به این لیست باید ده ها و یا شاید صد ها جاذبه گردشگری دیگر را افزود که در تشریح هر یک از کشورهای افریقایی بصورت مجزا جاذبه های آنها بررسی خواهد شد.

افریقا از نظر جغرافیایی

جغرافیای افریقا نیز در نوع خود خاص و منحصر به فرد است. الجزایر بزرگترین و سیشل کوچکترین کشور موج.د در قاره افریقا هستند. کشور تونس در شمالی ترین دماغه این قاره، کشور افریقا جنوبی در جنوبی ترین دماغه، کشور سومالی در شرقی ترین دماغه و گینه بیسائو، گامبیا و سنگال در غربی ترین دماغه این قاره قرار دارند.

در نواحی شمالی افریقا بر خلاف اغلب قسمت ها نواحی عمدتا بیابانی و با ترکم کم گیاهی را شاهد هستیم و در قسمت های مرکزی  و جنوب جنگل ها و دشت ای استوایی و بارانی را می بینیم .

زبان مردم افریقا

زبان مردم افریقا گستردگی زیادی دارد. وجود استعمارهای طولانی مدت و فرهنگ های مختلف باعث ظهور زبان های متفاوت در این قاره شده است. بیش از هزاران زبان شناخته شده در این قاره وجود دارد که خارج از تصور است و به همین دلیل قاره افریقا را قاره ای چند زبانه می نامند. همین موضوع باعث شده است که بسیاری از مردم این منطقه با چند زبان به راحتی تکلم کنند.

فرهنگ مردم افریقا

مردم افریقا مردمی خونگرم و بسیار صمیمی هستند و به صورت کلی از مردمان حساس و مهربان شناخته می شوند.  فرهنگ این قاره بر خلاف زبان و گویش آنها تقریبا به یکپارچگی بیشتری شباهت دارد.  ساختار فرهنگی افریقا را می توان ترکیبی از امپریالیسم عربی و اروپایی دانست.

مذهب مردم افریقا

مردم افریقا به داشتن اعتقادات مذهبی متنوع و متعدد زبانزد شده اند. هر چند مسیحیت و مسلمانی بیشترین اعتقادات را در این قاره شامل می شوند وولی انواع ادیان و مذاهب در این قاره دیده می شود.

بصورت کلی افریقایی ها را می توان 46 درصد مسیحی، حدود 41 درصد مسلمان و حدود 11 درصد پیور ادیان بومی افریقایی دانست. عمده مذاهب بومی افریقایی ها آنیمیسم یا پرستش اجداد هستند . اولین نظام مذهبی این قاره در مصر و در هزاره سوم شکل گرفته است.

سیاست در افریقا

هر چند عمده کشورهای افریقایی به غیر از مراکش در اتحادیه ای به نام اتحادیه افریقا اشتراکاتی را دنبال می کنند اما کمتر توانسته اند به اهداف مورد نظر خود همانند اتحادیه اروپا دست یابند. مقر این اتحادیه در آدیس آبابا می باشد و از سال 2001 تاکنون فعالیت می کند. هر چند در سال 2004 به شهر میدرند در افریقای جنوب انتقال داده شد اما هنوز هم کمیسیون هایی این اتحادیه در آدیس آبابا فعال هستند.

البته اتحادیه افریقا دقیقا سیاست های اتحادیه اروپا را دنبال نمی کند. این اتحادیه اغلب به دنبال قانونگذاری، ایجاد ساختار یکپارچه قضایی و اجرایی و غیره می باشد و قصد تغییر دادن جوامع و تشکیل کشورهایی مشترک المنافع را دارد.

اقتصاد افریقا

متاسفانه هنوز هم اثرات استعمار، دولت های فاسد و تشکیلات نا سالم در کشورهای افریقا دیده می شود که باعث شده علی رفم ثروت های زیادی که در این قاره وجود دارد بسیاری از کشورهای افریقایی در فقر و شرایط زندگی سختی باشند. افریقا ثرومت های زیادی دارد اما فقیرترین قاره جهان است.

حتی رد سال های اخیر روند نزولی رشد در این کشورها دیده می شود و خیل مهاجران کشورهای مختلف افریقایی به اروپا و امریکا بیانگر زندگی سخت در این کشورها است.

البته این شامل همه کشورهای افریقایی نمی شود.  کشورهای افریقای جنوبی و بوتسوانا و یا مصر و مراکش توانسته اند شرایط بهتری را در سال های اخیر داشته باشند و رشد و شکوفایی را تجربه کنند.

در سال های اخیر تلاش اتحادیه افریقا در راستای بهبود شرایط اقتصادی این کشورها روند بهتری را نشان می دهد که از جمله اقدامات تاثیر گذاری که در اغلب کشورهای افریقایی انجام شده ایجاد زیر ساخت ها و شرایط گردشگری و پذیرش گردشگر در این کشورها می باشد که توانسته تا حدود زیادی تاثیر گذار باشد.

شناخت تمامی جذابیت ها و زیبایی های قاره افریقا با برنامه ریزی و داشتن یک برنامه گردشگری مناسب انجام خواهد شد. کارشناسان ما در موسسه گردشگری ملکه رویا با برنامه ریزی های دقیق و کاربردی بصورت ترکیبی و یا منحصر به یک کشور و یا شهر شما را در رسیدن به رویای افریقا گردی و دیدن جذابیت های این قاره با بهترین شرایط یاری خواهند رساند. تنها کافی است با کارشناسان ما در موسسه گردشگری ملکه رویا تماس بگیرید.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.